Ways to Declutter Your Home

secara lazimnya  bila dah berhijrah ni memang kami mengamalkan konsep 
declutter our home..
konsepnya sebab tak nak barang dalam rumah terlalu banyak
dan tak berguna..
rumah kat malaysia pun macam tu…
kadang-kadang balik malaysia kerja mengemas rumah aje..haha
alhamdulillah baru tenang sikit kan..kalau rumah dah lapang
kalau rasa tak guna asingkan..
cara kami..
mulakan satu tempat ke satu tempat
means kalau buat dapur dapur je jangan campur aduk
kalau baju-baju
baju sahaja
gitu lah seterusnya
step;
1, pastikan lokasi cth dapur atau almari baju /barang yang hendak digunakan atau tidak
2.asingkan/kategori kan barang tersebut
-derma/sedekah
-jual semula/preloved
-buang
3.setetelah di asingkan label kan kotak tersebut
lakukan proses seterusnya..
kotak label buang…sila lah hantar ke tong sampah/pusat kitar semula
kotak label sedekah ..boleh lah bagi kepada sesiapa..selalu nya kalau di sini kami hantar di limbang atau keningau..
kotak preloved boleh lah lelong2 Instagram atau fb..di sini barang preloved memang laku keras juga.
lakukan proses decultter rumah anda paling bagus 3bulan sekali ..6bulan sekali pun memadai.
percayalah …rumah tak mudah bersepah dan mudah diurus..
barang-barang yang lazimnya terlibat dalam proses ini
baju
buku
peralatan dapur
perabot lama
mainan anak-anak
fabric-mak gile kain….
kadang-kadang memang ada barang yang sangat lah sayang hendak dibuang atau dijual tapi..kena letak rasa sayang tu jauh-jauh ye…hahaha
tutup mata
next nanti bagi gambar…sebelum ni buat tah mana-mana tah gambarnya..maklumlah ipong jahanam..
hahaha..baru nak ambik mood nak menjalankan operasi..

3 thoughts on “Ways to Declutter Your Home”

  1. salam haslinda,
    saya hidayah dari putrajaya, boleh x saya nak contact ikut email utk tanya a bit about brunei and the moving process? sbb saya baru dapat offer kerja kat sana. thank you

  2. salam haslinda,
    saya hidayah dari putrajaya, boleh x saya nak contact ikut email utk tanya a bit about brunei and the moving process? sbb saya baru dapat offer kerja kat sana. thank you

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *