toilet training nur arissa

alhamdulillah dah sebulan/dua bulan lebih juga arissa dah berjaya..

no cloth diapers siang dan malam

kami start october..seminggu ke dua minggu leen training arissa..

bawa ke tandas setiap jam atau sebelum dan selepas drop /ambil abang dan kakak ke sekolah.selepas dua minggu arissa dah boleh cakap /beritahu bila dia nak ke tandas.untuk malam memang tak training apa-apa.pakai kan sahaja cloh diapers..tapi siangnya memang kering..so leen rasa dia memang tak perlukan dah cloth diapers…jalan jauh-jauh pun dah tak pakai cloth diapers…dia sendiri akan request untuk ke tandas..walaupun pakaikan cloth diapers atau pampers ke dia tetap akan mintak tandas.

by the way memang toilet training kali ni agak mudah walaupun start agak lambat..memandangkan yang lain dua tahun enam bulan dah ready…tapi dengan arissa memang dia dah betul-betul bersedia..and i ada good assistant ..aisyah yang selalu bantu arissa untuk ke tandas.

alhamdulillah 3tahun 3bulan arissa dah boleh dan lulus toilet training.

tahniah sayang.

perbezaan hemp or microfiber

salam ..
selalu nya newbie keep asking me 
what the different between microfiber,hemp,hemp fleece
bamboo dan sebagainya
sebenarnya dalam group tersimapan kemas segala maklumat
tutorial ,tips dan sebagainya
kena rajin cari gali sahaja
untuk yang masih keliru 
mana lagi ok microfiber or hemp kat sini leen terangkan sedikit
hemp/hemp bamboo fleece lebih sesuai dijadikan soaker 
kedudukan hemp lebih sesuai di layer bottom 
sebab sifat hemp tu lambat menyerap tetapi 
daya serapan yang tinggi.
hemp sesuai di label fabric yang menakung air
kalau letak on top ia lambat menyerap
so senang leak.
personally if orang tanya mana ok 
hemp terry or hemp bamboo fleece
saya pilih hemp bamboo fleece.
untuk microfiber pula kita gunakan 
sebagai soaker material
microfiber ni paling famous 
sebab harga yang lebih berpatuan berbanding yang lain
kelemahan microfiber ni agak tebal
serta tidak boleh direct to skin
ia akan membuat kulit jadi terlalu kering
boleh gatal dan ruam
so kalau buat snap in tu sila layer
dengan bamboo velour/minky/microfleece
nasihat leen
carilah microfiber yg antibacterial
beza microfiber anti bac dan bukan antibac
adalah surface fabric
antibac-surface fabric sama depan belakan
non antibac surface depan dan belakang berbeza.
ok next nanti kita sambung fabric lain.
perbezaan

contoh cloth diapers

tutorial cloth pad,cloth diaper PDF

sesiapa yang berhajat berminat nak jahit sendiri cloth pad dan
cloth diaper saya dah buat
tutorial dia …
as per request
hihihi………..
if berminat boleh PM saya kat FB or email sahaja
last batch saya buat kit utk cloth pad
tapi tak larat nak ke pejabat pos
maklumlah brunei limbang boleh tahan jauh..

so untuk memudahkan saya jual dalam
bentuk PDF nota dan pola ye 🙂

JIMAT..JIMAT!!

kadang – kadang sakit hati gak bila orang cakap
pakai cd,cp bagai nak jimat ker?

huhuhu..

kebenaran yang ingin aku bagitahu
misi utama CLOTH DIAPER,SUSU IBU,CLOTH PAD
bukan sebab nak JIMAT

kita ada pilihan kita boleh
pilih yang TERBAIK untuk anak kita..
untuk jangka masa panjang semua nie memang menjimatkan

tapi cuba fikir2 kan
cost nak beli semua gadget penyusuan susu ibu
pam, storage ,cooler bag , freezer ,ice pack, warmer
JIMAT kalau tak beli semua ni..direct feeding.. sahaja..
atau marmet  so tak payah beli pam

CDing…cost membeli sekeping pun rm 25 china brand
kalau custom made …brand grovia…huhu..
up to rm 75 sekeping…
JIMAT kalau pakai kain lampin tak waterproof
tapi kena rajin
sekurang-kurangnya aku telah mengurangkan sampah 🙂

CLOTH PAD..kalau malas pakai jer ..
pad pakai buang
ada juga terbaca pasal bahan-bahan
pemutih kapas yg ada dalam pad/pampers tu..
aku pun tak pasti…
sebab tak der pengesahan terperinici…
yang ianya boleh menyebabkan kanser
so it’s up to u…
utk yang lebih baik bersih dan menyelamatkan
alam sekitar
aku pilih CLOTH PAD…

JIMAT sekiranya ANDA BIJAK..
beli ikut keperluan bukan..membazir..
asal nampak CD design cantik-cantik sikit je nak borong
tak cukup satu pam….dah ada elektrik nak manual dengan battery
pulak (tu perangai aku ler tu)
apa pun asal kan kita tak tersasar …
sometimes sangat seronok…kita explore
benda -benda nie..
mendekatkan kita dengan ilmu ke ibu bapaan..
kalau dah explore susu ibu mesti akan
terjebak with homemade solid food
enjoy to prepared them…tak yah ler nak pi beli
nestum segera bagaiiii.. 🙂 anak pun sihat

renung-renung kan…
KALAU MALAS jangan dok kata
NAK JIMAT ker…wat benda nie semua..
yg bagi susu badan ni pun MALAS jugak
MALAS nak bancuh susu  🙂

aku mungkin tak terasa kalau orang cakap cara
berhemah..
tapi kalau macam menyindir
bengkak jugak lah jiwa.. hahaha..

cloth diaper ,pull up training pants,snap in training pants

my project for this week..
memandangkan tangan dan ok sikit..
mula lah bersemangat
dengan kain-kain
yang memanggil-manggil
untuk di jahit..
 new born size cloth diaper
new born size cloth diaper

3-4 years snap in training pants
material:PUL,inner bamboo heavy fleece,l layer microfiber inside

1-2years pull up training pants
material: PUL,FOE,bamboo heavy fleece, 1 layer microfiber inside

kalau nak tempah boleh ke my fb page..

fabric cloth diaper

this entry..for friend yang asking me
bout material cloth diaper..
 this inner i using bamboo heavy fleece
 pic nie insert lunatots…jenis microfiber
please avoid this material direct to baby skin..
boleh buat kulit baby kekeringan
sesuai dipakai with pocket CD
bamboo fabric..sesuai juga buat insert at top layer.

bamboo velour..yang nie kaler red
warna lain pun ada jugak
sesuai juga untuk inner CD
top layer for CP&CPL

yang ni pula micro fleece..
sesuai sebagai inner Cd

PUL fabric nie adalah lapisan waterproof..
sesuai untuk cloth diaper dan CP
sebab dia breathable fabric

minky fabric..
soft ok..
sesuai jugak jadi top layer untuk cp
out layer utk cd..
fabric yang sejuk.
for minky fabric kebanyakannya aku menyopping di
so far shipping dia ok jugak…
using  pound sterling ek.
service also good
at time aku x received 
parcel..email and inbox fb
both they reply and trace
my parcel
biasalah kalau
priority mail shipping
dalam 7-14hari…
…..

leceh nak basuh…cloth diaper..

hari-hari..
memang jadi kewajiban
ku..
membilas cloth diaper..
and sumbat terus dalam mesin basuh..
ada jugak
suara-suara merdu kata..leceh
ko nak jimat ke nak pakai CD
ia ler aku tak mampu nk beli DD
mahai..ber brand
pakai dan buang..hihihi..
but i’m enjoy to manage 
them..
berbaloi-baloi..

kalau tak sempat bilas..but yg kena yak
 aku bilas terus
dalam tong nie lah aku campak..
tapi by the night
aku mesti bilas..

longgokan CD
lepas dah bilas..
masuk terus dlm mesin..
1st cycle..bilas
2nd cycle masukkan soapnut..
walaupun hari-hari 
mencuci..CD
2 cycle…
bil air rumah aku 
masih free..:)
lipatan insert

nie time nak outing…cd and wet bag
sesi melipat.

leceh nak basuh…cloth diaper..

hari-hari..
memang jadi kewajiban
ku..
membilas cloth diaper..
and sumbat terus dalam mesin basuh..
ada jugak
suara-suara merdu kata..leceh
ko nak jimat ke nak pakai CD
ia ler aku tak mampu nk beli DD
mahai..ber brand
pakai dan buang..hihihi..
but i’m enjoy to manage 
them..
berbaloi-baloi..

kalau tak sempat bilas..but yg kena yak
 aku bilas terus
dalam tong nie lah aku campak..
tapi by the night
aku mesti bilas..

longgokan CD
lepas dah bilas..
masuk terus dlm mesin..
1st cycle..bilas
2nd cycle masukkan soapnut..
walaupun hari-hari 
mencuci..CD
2 cycle…
bil air rumah aku 
masih free..:)
lipatan insert

nie time nak outing…cd and wet bag
sesi melipat.