Ways to Declutter Your Home

secara lazimnya  bila dah berhijrah ni memang kami mengamalkan konsep 
declutter our home..
konsepnya sebab tak nak barang dalam rumah terlalu banyak
dan tak berguna..
rumah kat malaysia pun macam tu…
kadang-kadang balik malaysia kerja mengemas rumah aje..haha
alhamdulillah baru tenang sikit kan..kalau rumah dah lapang
kalau rasa tak guna asingkan..
cara kami..
mulakan satu tempat ke satu tempat
means kalau buat dapur dapur je jangan campur aduk
kalau baju-baju
baju sahaja
gitu lah seterusnya
step;
1, pastikan lokasi cth dapur atau almari baju /barang yang hendak digunakan atau tidak
2.asingkan/kategori kan barang tersebut
-derma/sedekah
-jual semula/preloved
-buang
3.setetelah di asingkan label kan kotak tersebut
lakukan proses seterusnya..
kotak label buang…sila lah hantar ke tong sampah/pusat kitar semula
kotak label sedekah ..boleh lah bagi kepada sesiapa..selalu nya kalau di sini kami hantar di limbang atau keningau..
kotak preloved boleh lah lelong2 Instagram atau fb..di sini barang preloved memang laku keras juga.
lakukan proses decultter rumah anda paling bagus 3bulan sekali ..6bulan sekali pun memadai.
percayalah …rumah tak mudah bersepah dan mudah diurus..
barang-barang yang lazimnya terlibat dalam proses ini
baju
buku
peralatan dapur
perabot lama
mainan anak-anak
fabric-mak gile kain….
kadang-kadang memang ada barang yang sangat lah sayang hendak dibuang atau dijual tapi..kena letak rasa sayang tu jauh-jauh ye…hahaha
tutup mata
next nanti bagi gambar…sebelum ni buat tah mana-mana tah gambarnya..maklumlah ipong jahanam..
hahaha..baru nak ambik mood nak menjalankan operasi..

wall deco

terjangkit dengan pinterest..
haha so tertambal lah di wall bilik..
nanti tambah ler lagi apa yang patut
tunggu hujung tahun jejak ke kota kinabalu
dan singgah ke kaison..

 

wall paper beli di lazada rm 24 lebih kurang..
balance dia ai kerat lekat kat bilik sebelah ..
jimat.

 

katil ni dah buka…huhu wish me dapat rumah
besar sikit dengan harga sewa yang
berpatutan

 

jamu mata je..

 

katil SSF

ssf ada sale untuk members..until end of this month
boleh tahan murah gak cantik pulak..huhuhu..
tapi sale kat semenanjung lagi best kot..
murah lagi dari sarawak
harap sempat lah nak grab seketul kan
hari tu nak beli tapi anak-anak ikut
so memang pack kereta..
beli luar negara so kenalah pikul sendiri
add water and soap ..kena hack jadi port letak beg sekolah ye..
supaya tak sakit mata..
beli dari lazada..
rm 20 je kot..
side table tu beli masa ikea sale..
sofa as is..seratus lebih je wehh..haha

 

ini ler katilnya..tak yag pujuk hb beli tujuk je dia terus cakap
cantik..harga pun nice..
haha..
nasib hb taste sama..
hb cakap kita try this week lah keluar lagi..
inshallah kalau ada rezeki tak kemana..
kan..kan..

 

ini pun satu hal..padat sangat dah..huhu….
mungkin kena mula cari rumah lain kot..
huhuhu..rumah ni actually
best juga..
tuan rumah baik
tapi too small untuk kami yg ramai rakyat jelata..
tapi seriously..memang ai suka duduk rumah ni
murah dan dekat dengan sekolah anak-anak…

 

susun atur rumah kecil

ini susun atur sementara..saya kumpul dan menabung tambah perabot yang sesuai
susun atur ni memang sesuai untuk rumah yang kecil
rumah sewa kami di brunei
sekangkang anak-anak ku sahaja..
hihi..ini sahaja yang termampu buat masa ni
maklumlah encik suami seorang sahaja yang bekerja
puan isteri sudah menjadi suri rumah tangga sepenuh masa
kami berdua pun masih belajar..
jenuh menabung bayar yuran tapi itu lebih baik
dari berhutang pinjaman bagai..kan.
ruang main anak-anak..
inshallah nak tambah wallpaper black..
boleh kamu conteng dinding ye..
semua barang ikea sebab mampu milik
haha..
nama pun merantau tak de nya nak beli mahal-mahal
nanti nak berangkut pindah kalau rosak
nangis..
ni ..suka hati hampa lah..

 

trofast wall ikea kena hack jadi gini..
tapi sebab ruang yang terhad memang plan nak gantung pun
beli as is..rm 90 sekali upah delivery ke denai alam.

 

ruang ni memang ruang bertapa anak beranak..
hajat hati nak tambah kerusi kecil di ruang membaca tu ..tapi
tunggu bajet dulu ye..

 

bilik ni memang kena compress lagi..
nak tukar wardrobe yg kecil lagi..sebab bilik ni memang kecil.
nanti leen up before and after.
rak ni memang sangat penuh..ada buku-buku anak-anak yang
dah di keluarkan
by the way..kami mengamalkan konsep
nak beli baru derma atau let go yang sedia ada
my husband is tak suka barang terlampau banyak dalam rumah
dia memang akan keluarkan asingkan
barang yang tak pakai..
dimana tak nak ada benda yang tak digunakan dalam rumah
ampun isteri suka buat sampah hahaha..
ini koleksi peribadi kami..
mata wang negara yang kami pernah lawati..
so beli dua-tiga frame lagi
boleh sambung hobi melancong.