perbezaan hemp or microfiber

salam ..
selalu nya newbie keep asking me 
what the different between microfiber,hemp,hemp fleece
bamboo dan sebagainya
sebenarnya dalam group tersimapan kemas segala maklumat
tutorial ,tips dan sebagainya
kena rajin cari gali sahaja
untuk yang masih keliru 
mana lagi ok microfiber or hemp kat sini leen terangkan sedikit
hemp/hemp bamboo fleece lebih sesuai dijadikan soaker 
kedudukan hemp lebih sesuai di layer bottom 
sebab sifat hemp tu lambat menyerap tetapi 
daya serapan yang tinggi.
hemp sesuai di label fabric yang menakung air
kalau letak on top ia lambat menyerap
so senang leak.
personally if orang tanya mana ok 
hemp terry or hemp bamboo fleece
saya pilih hemp bamboo fleece.
untuk microfiber pula kita gunakan 
sebagai soaker material
microfiber ni paling famous 
sebab harga yang lebih berpatuan berbanding yang lain
kelemahan microfiber ni agak tebal
serta tidak boleh direct to skin
ia akan membuat kulit jadi terlalu kering
boleh gatal dan ruam
so kalau buat snap in tu sila layer
dengan bamboo velour/minky/microfleece
nasihat leen
carilah microfiber yg antibacterial
beza microfiber anti bac dan bukan antibac
adalah surface fabric
antibac-surface fabric sama depan belakan
non antibac surface depan dan belakang berbeza.
ok next nanti kita sambung fabric lain.
perbezaan

contoh cloth diapers

tutorial cloth pad,cloth diaper PDF

sesiapa yang berhajat berminat nak jahit sendiri cloth pad dan
cloth diaper saya dah buat
tutorial dia …
as per request
hihihi………..
if berminat boleh PM saya kat FB or email sahaja
last batch saya buat kit utk cloth pad
tapi tak larat nak ke pejabat pos
maklumlah brunei limbang boleh tahan jauh..

so untuk memudahkan saya jual dalam
bentuk PDF nota dan pola ye 🙂

DIY gift hari guru

esok ada sambutan hari guru +hari ibu
kat BBIM
tak tau lah sempat join ke tak
sebab esok ada site visit kat putrajaya 🙂
em..sempat siapkan
DIY gift utk hari guru
4 ketul utk cikgu2 aisyah
lagi 4 ketul abg hariz nak kasi pada cikgu dia
tara..towel sulam sendiri..
oklah kot
baru nak panas-panaskan
NV 950 nie 🙂
best..nanti nak cilok design pulak
esok tinggal prepare potluck je utk jamuan esok
masak apa ea..em…
spaghetti ler kot 🙂
……Selamat hari guru …..

sling wrap

lepas mabuk kepayang dengan SSC
kita bersling wrap pulak
request dari orang juga mulanya…
hihihi
akhirnya diri sendiri terjebak
jahit untuk orang..
ada gak utk 
mak baby..
serious 
best tahap gaban hahaha….
tak sabor nak test kat baby…
new born pun boleh guna
patut lah harga pasaran pun seratus lebih
nak memotong ng menjahitnya..
adoiiilah 🙂