Ways to Declutter Your Home

secara lazimnya  bila dah berhijrah ni memang kami mengamalkan konsep 
declutter our home..
konsepnya sebab tak nak barang dalam rumah terlalu banyak
dan tak berguna..
rumah kat malaysia pun macam tu…
kadang-kadang balik malaysia kerja mengemas rumah aje..haha
alhamdulillah baru tenang sikit kan..kalau rumah dah lapang
kalau rasa tak guna asingkan..
cara kami..
mulakan satu tempat ke satu tempat
means kalau buat dapur dapur je jangan campur aduk
kalau baju-baju
baju sahaja
gitu lah seterusnya
step;
1, pastikan lokasi cth dapur atau almari baju /barang yang hendak digunakan atau tidak
2.asingkan/kategori kan barang tersebut
-derma/sedekah
-jual semula/preloved
-buang
3.setetelah di asingkan label kan kotak tersebut
lakukan proses seterusnya..
kotak label buang…sila lah hantar ke tong sampah/pusat kitar semula
kotak label sedekah ..boleh lah bagi kepada sesiapa..selalu nya kalau di sini kami hantar di limbang atau keningau..
kotak preloved boleh lah lelong2 Instagram atau fb..di sini barang preloved memang laku keras juga.
lakukan proses decultter rumah anda paling bagus 3bulan sekali ..6bulan sekali pun memadai.
percayalah …rumah tak mudah bersepah dan mudah diurus..
barang-barang yang lazimnya terlibat dalam proses ini
baju
buku
peralatan dapur
perabot lama
mainan anak-anak
fabric-mak gile kain….
kadang-kadang memang ada barang yang sangat lah sayang hendak dibuang atau dijual tapi..kena letak rasa sayang tu jauh-jauh ye…hahaha
tutup mata
next nanti bagi gambar…sebelum ni buat tah mana-mana tah gambarnya..maklumlah ipong jahanam..
hahaha..baru nak ambik mood nak menjalankan operasi..

murah ke..erm..dollar tue..

hari ni nak merapu sikit..
huhuhu…
sekarang kalau keluar shopping beli
barang beli buku..beli baju
beli apa je..kena re set minda dulu
sometime…eeee…murah nya baru $10..jer..
murah lah barang kat sini..baru $5 jer
murahnya…
pastu ada back up player datang..
hai cer darab ng 2.5..murah ke tak…
berbaloi tak harga barang dengan barang tu
pastu baru sel-sel dalam otak start function
owh..betuii juga ye…
hurm…………………………………..
 tapi memang ada yang betul-betul murah
MINYAK murah ok kat sini…
boleh jelajah satu borneo….
…………….
tapi kain chiffon kat sini murah
terpaksa beli sambil pejam mata
walaupun mata terpejam still boleh shopping
ok
tata.
………………

santai..

sebelum post entri “fast track holiday”
kuala selangor sehari,melaka sehari..
dan program raya yg belum habis..
mari santai-santai
Rindu seorang Rafik..
buku nie dapat percuma
hasil join korban aqiqah kemboja
Insyallah 29/9/12
kelas percuma pulak…
tak sempat baca pun lagi…
bila tah nak start membelek nih..

dan semalam sibuk membungkus order…
🙂
mood:santai-santai di office.

claim…PRU BSN

claim dah dapat..
so bila pay and claim nie..
mestilah sangat tunggu-tunggu
sebab banyak jugak..
kalau tak dpt menangis…
claim suami pun dah dapat
claim saya warded pun dah 
dapat
thanks tu my agent..
aka best friend
yg banyak bantu
waktu kami sakit
selesaikan semua claim
ulang alik ambil hantar document
sebab we all 
1st time claim….
TQ!!

sukA scotch brite

sesuai utk org yang RAMAI anak
kecil..macam aku..
ringan..easy to use…
nak nak yang tengah toilet training..
anak ku suka nak makan sendiri
lepas tu sure 
berterabur sana sini
sebab tu lah i like benda nie sesangat..nie mg superb..
suka ng material dia tu..
microfiber..semua kotor melekat..
paling bagus..kalau rosak boleh
jahit jer microfiber 
and replace ..

me..memang pengemar barang scotch brite