road trip brunei-tawau -semporna

road trip brunei-tawau -semporna

perjalanan dari brunei ke semporna mengambil masa 10-12jam
dari brunei melalui limbang-temurong-lawas-sindumin-tenom-keningau-kalabakan-tawau.
jalan tenom,kalabakan-tawau agak mencabar ada yg berbatu merentas gunung..tanah runtuh,jalan mendap..keadaan jalan agak sunyi lebih kurang 300km (jalan mencabar).
kami menggunakan lebih kurang rm 300+ untk minyak (return).nabawan adalah pekan terakhir yg kita akan jumpa selebihnya akan melalui jalan sunyi tanpa minyak, R &R atau tempat makan.
boleh mengisi minyak di keningau dan station minyak seterusnya di kalabakan.
selain 2-3 buah kereta ada juga lori balak atau sawit muncul sekali sekala.
hakikatnya percutian 3hari memang tak sempat pergi semua tempat..
kami sempat singgah setengah tempat sahaja disebabkan penat dan mengelakkan perjalanan di waktu malam..walaupun begitu perjalanan pulang kami menuruni tenom pada waktu malam .
Inshallah memang berhasrat nak pergi lagi ke pulau semporna pula.
perjalanan dari tawau ke semporna lebih kurang 1jam30 min.
sekiranya berhasrat untuk ke pulau-pulau di semporna boleh membuat tempahan boat awal iaitu sehari sebelum ke sana.untuk ke pulau sila datang awal ke jetty pada jam 8pg.
kami ditawarkan pakej penuh dengan makan thari untuk 6 pax dengan snorkeling pakej rm 300 tapi tak sempat nak sertai sebab kurang sihat pada hari tersebut.kami hanya bersiar disekitar pekan semporna iaitu terdapat bukit tengkorak,
sekiranya berkesempatan ke semporna bawa lah juga bekal makanan,keropok serta pakaian untuk di berikan kepada anak-anak pulau tersebut.

tempat yg boleh menginap di tawau:

Promenade Tawau
astana hotel
Heritage

tempat yg boleh dilawati di tawau

-kalabakan-maliau basin
-tawau hill park-air terjun
-batu-bersusun-sg balung
-bukit gemok
-pasar tanjung tawau
-muzium koko

pulau-pulau di semporna

-Pulau Sipadan, Pulau Mabul, Pulau Kappalai, Pulau Mataking and Pulau Sibuan.

gua niah road trip

perjalanan dari bandar miri ke gua niah mengambil masa sejam lebih.kalau ada tengok posting ke bekenun atau tusan beach ini lah jalan dia tapi jauh lagi.hakikat sebenarnya ke gua niah ni mencabar mental fizikl emak dan ayah.tapi alhamdulillah kids done a good job.

kalau ada rasa nak camping pun boleh sebab disediakan tapak..macam best je kan.selepas naik boat dari jetty bermula lah perjalanan kaki mendaki meredah hutan..ada kot sejam setengah meredah hutan huhu sila bersabar kalau bawa nak kecil ya..alhamdulillah anak-anak tak banyak hal cuma arissa saja waktu perjalanan balik dia tidur suka tak suka penat tak penat ayah pikul juga lah.kalau yang suka aktiviti lasak nak keluar peluh boleh lah jelajah gua niah kalau tak sila lah jangan ya.tapi best experience juga lah..pasang juga niat nak ber camping tu.aktivi ni sesuai sangat  pada golongan  yang suka hijau,alam sekitar lah senang cerita.

actually lepas ke gua niah kami plan ke air terjun berhampiran tak delah hampir sangat pun mau 45min jugak .tapi sampai di lokasi dah tept jam 3..huhu.jadinya atas  faktor keselamatan pihak pengurusan hutan tak bagi masuk kalau masuk pun sampainya mungkin dah gelap.kalau nak mandi air terjun sebaiknya awal  pagi dah gerak dari bandar miri.

kota kinabalu 2017

percutian spontan yang pertama dalam 2017…seperti biasa manfaatkan cuti yang ada. kami ke kota kinabalu untuk kali yang keberapa tah.. sila lah jemu masalahnya kami tak jemu. walaupun road trip ni bukan seperti highway di semenanjung Malaysia ye..road ke kota kinabalu ni agak kurang sesuai di lalui waktu malam.kami dah pun tersesat waktu perjalanan balik padahal road limbang tu selalu kot kami lalu pun boleh terlepas simpang…malam hari pulak.

road trip kami mengambil masa 8jam atas factor anak kecil lagi pula arissa dah no cloth diapers so banyak permintaan menunaikan hajat serta mengisi perut… wahaha banyak perut perlu di isi.tips anak kecik tak merengek masa road trip yang panjang..bagi mereka selesa sahaja..perut kenyang sure mereka tak banyak hal.alhamdulillah my kids semua ok..walaupun kami tak supply handphone or tab untuk di belek.tapi anak-anak ada bawa buku atau toys diaorg sendiri.

lokasi penginapan seperti biasa rumah sister in law.kalau ke kota kinabalu ni uolls wajib ke kundasang.desa dairy farm..maklum cuti CNY desa dairy farm memang menjadi tumpuan sampai parking pun penuh..ada yang menapak dari bawah..beli susu pun beratur berejam.

selain desa dairy farm uolls boleh masuk ke kaki gunung kinabalu.kereta pun boleh masuk bayar sikit je rm 3/pax.mula-mula mereka kenakan fees masuk bukan warganegara sebab kereta kami no pendaftaran brunei.

I ask again we are Malaysian..and we got normal price.selain mebuang masa yang berfaedah di atas gunung ni yang dah berkali-kali kami singgah..tempat fav kami di kota kinabalu ialah shopping.kat sini macam boleh shopping dengan tenang kot,tak crowded sangat compare kalau kami balik shopping di kuala lumpur.

sebenarnya nak ke tawau/samporna pada tarikh ni..tapi atas factor tertentu kami batalkan dan terus proceed ke kota kinabalu sahaja.

so layan lah picture di bawah.

tusan beach

Tusan beach..
short vacation
sambil menyelam minum air..
this week buka clamp hariz dan last paper encik suami
so puan isteri request ke tusan beach..
rasanya tak ramai yang tahu..
tempat memang terpencil
45 min perjalanan dari bandar miri.
jalan pun sunyi..
tapi pemandangan memang cantik lah
sangat
ombak sangat lah kuat ye…anak-anak ku pantang tengok laut
kiranya terjah je..
tak boleh nak…ombak kuat..

 

batu-batu kat sini semua cantik
asli..

 

haha pagi-pagi after bf terus terjah sini..mandi pun belum

 

gambar pun tak boleh nak gambarkan semua kecantikan..

 

ni jalan nak turun ke pantai..
kat atas tu semua anak dan ayah..
haha mak turun dulu sebab nak tengok jalan ok ke tak..
pastu baru panggil anak-anak..

 

kami..

 

ulu temburong

ini adalah edisi terjah..
lepas buat passport anak di limbang gegas-gegas ke pos office untuk
postout order ..
alhamdulillah selesai semua..next week tunggu barang baru sampai ye
then encik suami cakap –memang dah cakap awal-awal pun nak round sampai lawas
ceritanya nak cari durian konon
sesungguhnya kami anak beranak craving ler sangat-sangat.
tak sampai lawas singgah di temburong nak melawat national park
sedia maklum jalan memang dalam hutan dan jauh ler sesangat..
teruja sampai di ulu temburong tapi air cetek bot sampan tak jalan nak ke national park
cantik sangat but we plan go next time..ni pakai terjah je..
so sempat ler singgah beli telur masin homemade gitu..
sudahnya baru ke lawas tapi sebijik durian pun tak nampak..
balik jumpa lah kat limbang sebijik rm 30.00
voleh lah sekadar nak lepaskan kempunan..
haha..dapat ler merasa sorang seulas
ada enam ulas je sebijik durian tu…
huhuhu
air..rasa nak terjun mandi je

 

 

sesungguhnya memang nak datang lagi..barang semalam tidur kat sini pun best.

 

 

brunei-tenom-keningau-banjaran crocker-kota kinabalu

salam..
trip cuti-cuti bajet kali ini ke kota kinabalu
maklumlah kakak ipar sponsor tempat tidur 🙂
untung ada keluarga merata dunia…
bulan depan nak pergi lagi nak terjah Kaison
mak dah terpengaruh dengan KKD-kelab kaki deco
bahahaha selama ni perati je..tunggu ye i pindah rumah kecil..
senang nak deco..
sambung cerita travel ..
kali ni kita ambil jalan untuk menghayati pemandangan huhu..
untuk ke kota kinabalu

this time kitaorg guna jalan tenom..
sampai di sipitang tu ambil jalan ke tenom ..
sepatutnya sebelum tenom ada ladang lembu
boleh perah sendiri susu lembu..weiii
huhu tapi kitaorg tak dan nak pi terjah
kejar masa konon kang sampai gelap gulita cam maner..
jalan tenom berbukit..permandangan..
YA ALLAH cantik sangat..
sampai tenom kena singgah kopi tenom tau..
owner dia serious baik
we all siap cas 2 handphone lagik..
dapat minum kopi free..
then dia bagi rasa original coffee without sugar..
peh..sedap..memang mula2 rasa pahit tapi pahit tu tak kekal..
akhirnya rasa manis..hahaha paham ker..

sampai tenom kami ke keningau
encik suami jumpa kawan kt tafiz..
hihi kawan dia bekas bos i..
….
lepas tu mula pilih jalan nak ikut ranau-kundasang or kimanis-papar..
kami pilih kimanis-papar..sebab nak lalu banjaran crocker..
then ada satu tempat yang akan kami lalui..di panggil
gravity terbalik..kita nampak macam mendaki tapi sebenarnya menurun..
lalu jalan keningau kimanis ni super best
sebab kebetulan masa kami lalu..
kabus sangat lah tebal..huhu
nampak jalan secoet je kat depan..
haha seram sejuk gak sebab jalan pusing-pusing seriau tak nampak jalan…

btw if sampai papar tu tempat terbaik korang nak singgah beli ikan bilis murah tau..
sampai kk kami menginap di rumah ngah..:)

2nd kami lepak main bowling kat 1borneo..hihi
lawan ng family ngah..
mesti ler family kami menang sebab abam sado kami..haha..
esok nya kami balik ikut kundasang-ranau-keningau-banjaran crocker
ke sipatang-lawas-temburong-limbang-brunei
jauhkan jalan…asalnya nak ke kundasang tapi hari cuti paham je lah..
full..parking sampai ke bawah..tak sanggup nak naik..kami terus je ke ranau..
wah jalan dia supeb menakutkan..maybe kesan dari gegaran dulu banyak tanah runtuh..
jala pun ada yang one way semestinya berliku-liku..
owh plz jangan jalan malam..

tapi perjalanan yang panjang tu jugak kami sampai lawas malam..
hihi mujur masih banyak kereta..
alhamdulillah sampai rumah pukul 11malam..

singgah makan di keningau..
banjaran crocker..angin dia..sejuk
masjid keningau
layan nasi arab
ni dah turun dari jalan keningau-kimanis
santai main bowling
keningau-kimanis(bajaran crocker)
makan-makan di rumah keluarga sabah

brunei to Kota kinabalu dec 2015

Alhamdulillah tahun 2015 dapat sekali lagi ke kota kinabalu
memandangkan nak balik semenajung tak cukup budget jadi
cuti-cuti malaysia di Kota Kinabalu sahaja.
Naik kereta sampai tapi sedia kan muka surat passport yang cukup jelah
sebab melalui sempadan negara brunei -sarawak-brunei-sarawak-sabah
🙂
perjalanan dari Bandar brunei mengambil masa lebih kurang 5 jam ke
kota kinabalu
ada dua jalan satu jalan biasa i think dekat sikit
satu lagi lalu keningau jalan berbukit ..
orang cakap pemandangan cantik tapi jalan seram sikit
i tak pernah lalu lagi jalan tu ..next time mungkin.
trip holiday kali ni memang khas untuk bershopping
maklumlah pada kami barang di malaysia masih murah berbanding
di brunei..
dan trip untuk berjumpa keluarga
tempat wajib pergi ..jalan sulaiman
makan lokan

 

satu dulang lokan rm 12..

 

di kimanis papar singgah beli ikan bilis
yummy memang murah dari di limbang
rm 28/kg

 

kami dinner di hotel tabung haji
disebabkan plan last min..so hotel tabung haji penuh
hampir 2 jam lebih pusing-pusing cari hotel..
pada saya hotel tabung haji memang best!
malam ke dua kami tidur di rumah ngah..
alhamdulillah best sangat next time nak datang lagi
2 hari tu memang shopping barang sekolah segala..
🙂

 

brunei -kota kinabalu

travel brunei to kota kinabalu  mengambil masa lebih kurang 4-5 jam
semestinya banyak perhentian sebab bawa anak kecil
kami juga stop makan di sipitang…org cakap satay sipitang nyaman tuk..
sesampai di kk pun di jamu makan lagi dengan seafood..

seingat nya ini kali ke tiga kot kami ke kota kinabalu…
kali ni kami bermalam di hotel tabung haji RM 160 per night

macam biasa tempat yg mesti kami pergi ..
melawat lembu di kundasang ,,, 🙂

dan makan seafood
tapi tempat yg mesti pergi…go to eat LOKAN sambil minum air kelapa/air kelapa bakar.
sedulang lokan rm 12.00
sejalan dengan resturan gayang seafood…

dua minggu lepas kami balik ni
jadi gempar bumi di ranau..
Allah ..semoga kita semua dilindungi
semoga keluarga mangsa yang terlibat di beri kekuatan..

 

 

 

 

Brunei to Kuching

lama dah tak bercerita pasal cuti-cuti maklumlah kalau cuti pun sibuk nak balik malayisa
dan dah tentu lah ribu riban habis di situ dengan tiket kapal bagai..
leen just nak baling belakang percutian kami ke kuching..
perjalanan dari brunei ke kuching sarawak lebih kurang 15jam.
perjalanan kali ni kami rasa yg paling jauh kami jalan menaiki kereta merentasi
miri,bintulu,sibu,pusak dan sampai ke kuching…
perjalanan yang banyak mengajar kami
banyak tempat persinggahan memandangkan travel dengan anak kecil..
nak share pic tapi rasa macam cerita dah basi sangat kot
sebab dah lama …..