kenapa gluten free

nak cerita  pasal gluten.walaupun takde sangat alah nya tetapi sebaiknya elak atau  kurangkan makanan yang ada gluten.gigih membeli kat malaysia.di Brunei ada tapi pak BoB ni punya brand tak de.brand lain ado.

boleh juga buat sendiri bancuh sendiri guna kombinasi tepung ubi,tepung  beras..lebih jimat dan murah.ada masa kita share resepi cucur nasi free gluten ..or donat free gluten ya.

 

What Are the Benefits of a Gluten-Free Diet?

edisi masak-masak

lama tak up masak-masak..]
mcm biasa memang kerjanya masak saja lah
sampai tak tahu nak masak apa dah,,
tahap buat suka hati sendiri pun bedal aje..
nasi lemak fav encik suami..
makan berjemaah..

 

fav..resepi terbaik dari mama..
lontong..best puji diri sendiri
sedap ok..

lunch bag anak-anak..
every day pagi hari atau sebelum pagi malam
mak dah kena pikir esok nak bagi bekal apa kat
anak-anak…
hahaha..pikir sampai garing ok..

 

telebih rajin masak kari..
tapi anak-anak suka terlebih mee kari
so kalau buat kari pi stand by siap-siap
mee nya okess

 

ni edisi lunch beg anak kalau kira tak tau dah nak
kasi bekal apa…haha..
tapi kalau gini selalu kena balas dengan kawan-kawan depa..
haha pernah buat sushi semua kawan depa balun..
kiikikiki..
balik kelaparan…
ok..sambung cerita makan lagi nanti..

 

cerita masak memasak

salam..
alhamdulillah hari-hari yang penuh dengan aktivit 
memasak
hantar anak sekolah
kalau musim kereta sewa fully book
ambil hantar suami pergi kerja
selalunya hari khamis memang pack
gi class masak,pastu ambil dan hantar anak
petang lepas ugama ada mengaji
tapi alhamdulillah semua nya berjalan dengan baik…
share sikit aktivit memasak..
seriously senang sangat masuk tepung dia..masuk segala kacang
gaul..
bakar
potong
sejuk
makan

roti pun senang buat..
cuma kalau ada mixer yg hebat tak perlu lah jenuh menguli
kan..kan

pau pun alhamdulillah dah reti ..
gebu gebas..
alhamdulillah dengan ilmu yang berkat
untuk suami dan anak-anak menjamu selera
ini ikan segar kita dapat betul-betul lepas kapal mendarat
alhamdulillah kalau kita buat baik
Allah temukan kita dengan orang yang betul dan rezeki yang baik
….
hujan lebat sangat masa sampai…
alhamdulillah kami duduk kat sini jumpa orang yang baik-baik..
semalam dijemput menghadiri majlis tahlil
tuan rumah dan keluarga besar mereka..
gembira tengok keakraban mereka
ipar duai sepupu sepapat
atok nenek..
ai pun sedih teringat keluarga
teringat juga keluarga suami dulu
selalu adakan majlis ukwah keluarga macam ni..
nenek/mereka layan kami macam keluarga
sendiri..
waaaaaaaaaaaaaaaa
rindu mama..
btw semalam dapat makan bubur lambok
sebijik rasa malaysia
rupanya orang perak yang masak..
sedap tak kira..
terima kasih Allah..

masak-masak lagi

setiap khamis ada aktiviti memasak dengan geng malaysia
tak de lah ramai pun
tiga org je termasuk tuan rumah..
macam -macam lah jugak dapat belajar..
alhmadulillah balik rumah bikin sendiri/
so ada le program sikit kan setiap khamis je ada
program masak memasak
cookies pakai resepi scone..
scone pun sedap

opsss ni resepi turki mari…hihi

sari ayu super senang ..huhu nanti lah kalau rajin tepek resepi

ni paling mantop sedap..
so ai malas beli kek besday lepas ni boleh buat ye..
suami puju melambong weiii..ahhaha

resepi Kimchi

ni kimchi versi lindaleen yer..
bahan-bahan
kobis cina
carrot
bawang putih
bawang merah
cili merah
garam
daun bawang
cuka apple
sos ikan
rendam kobis cina dalam air masak+ 1/2 cawan garam
perap dalam4-5jam
kemudian tapis.
kisar bawang putih,bawang merah,cili (4-5 tangkai)
potong kobis cina,carrot,gaul dengan bahan kisar,masukkan sesudu cuka apple
sesudu sos ikan..
gaul pakai tangan ye baru superb
masuk dalam botol simpan tempat gelap3-5hari..
pastu boleh makan …
lazat okkk…

Kebab

resepi kebab:
daging/ayam:perap dengan bbq sos +garam sikit
then goreng ayam/daging tadi
sayur:
salad,tomato,bawang,cili ,timun,kobis,boleh gak nak letak mushroom
gaulkan dengan daging/ayam bersama sos thousand island/mayonnaise 
roti pita:
masuk dalam microwave /
panaskan atas kuali 
letakkan bahan2 tadi nak sedap tambah 
lagi sos thousand island/mayonnaise 
then lipat
makan…….. 🙂