picnic

sambung lagi story cuti-cuti
kali ni dalam brunei je
pantai tungku
nak ajak anak-anak swimming diaorg macam nak swimming di pantai
so kalau kat brunei area bandar u olls boleh swimming di angerik desa
kanak-kanak 50sen je ye..
disebabkan anak-anak nak main ombak pantai
so kita picnic sambil makan nasi lemak lah ye..
sementara boleh jalan-jalan ni..kan
hariz pun dah baik so sila lah besuka ria..
lepas makan pantai dituju

 

 

lepas mandi pasir pulak

 

 

 

kawan-kawan yang tak dapat cuti-cuti time school holiday jangan sedih ye
bercuti tak semestinya kena duduk hotel bagai..
manfaat kan cuti yg ada
bawak anak jalan gi pantai gi ni tak kuar modal pun
rajin sikit senseng lengan masak nasi lemak ke goreng mee ke
tu pun cukup janji anak-anak happy..
balik siap terlena lagi weiii huhhuuhuhu

 

tusan beach

Tusan beach..
short vacation
sambil menyelam minum air..
this week buka clamp hariz dan last paper encik suami
so puan isteri request ke tusan beach..
rasanya tak ramai yang tahu..
tempat memang terpencil
45 min perjalanan dari bandar miri.
jalan pun sunyi..
tapi pemandangan memang cantik lah
sangat
ombak sangat lah kuat ye…anak-anak ku pantang tengok laut
kiranya terjah je..
tak boleh nak…ombak kuat..

 

batu-batu kat sini semua cantik
asli..

 

haha pagi-pagi after bf terus terjah sini..mandi pun belum

 

gambar pun tak boleh nak gambarkan semua kecantikan..

 

ni jalan nak turun ke pantai..
kat atas tu semua anak dan ayah..
haha mak turun dulu sebab nak tengok jalan ok ke tak..
pastu baru panggil anak-anak..

 

kami..

 

CERITA SUNAT CLAMP

alhamdulillah..setelah survey dibuat kami sepakat
buat clamp utk hariz
memandangkan lokasi sunat di miri..rasanya kaedah clamp paling sesuai
lagi pun ayahnya memang berurusan di miri 2 minggu ni..
exam lah apa lagi huhu..
kami buat di klinik doc haizam..
kos rm 180.00
by the way doc pun bagus
ajar my hariz macam mana nak jaga
serta pantang larangnya..
kami meninap semalam di miri..
kali ni kami tempah hotel.
hotel nur ni rupanya di miliki oleh
dr haizam haha
macam pakej lah pulak.
so dah alang-alang ke miri..
jalan-jalan lah sebab nya
cuti sekolah ni kami bakal lepak di rumah je
sebab encik suami nak ber training
nangis tepi bucu katil sebab tak dapat ikut
duit tabung habis dah beli kain
huhuhuhu..
nangis lagi sebab program ke mabul
terpaksa di batalkan..
gambar ni lepas sunat.

 

pergi balik kena hadap Q

 

see..ramai kan..non muslim pun bersunat di sini
try this satay..kuahnya ala kuah kacang di perak

 

siang harinya melepak di luak beach..
oklah kan miri pun janji ada juga bercuti nya walaupun every week ke sini..

 

Ways to Declutter Your Home

secara lazimnya  bila dah berhijrah ni memang kami mengamalkan konsep 
declutter our home..
konsepnya sebab tak nak barang dalam rumah terlalu banyak
dan tak berguna..
rumah kat malaysia pun macam tu…
kadang-kadang balik malaysia kerja mengemas rumah aje..haha
alhamdulillah baru tenang sikit kan..kalau rumah dah lapang
kalau rasa tak guna asingkan..
cara kami..
mulakan satu tempat ke satu tempat
means kalau buat dapur dapur je jangan campur aduk
kalau baju-baju
baju sahaja
gitu lah seterusnya
step;
1, pastikan lokasi cth dapur atau almari baju /barang yang hendak digunakan atau tidak
2.asingkan/kategori kan barang tersebut
-derma/sedekah
-jual semula/preloved
-buang
3.setetelah di asingkan label kan kotak tersebut
lakukan proses seterusnya..
kotak label buang…sila lah hantar ke tong sampah/pusat kitar semula
kotak label sedekah ..boleh lah bagi kepada sesiapa..selalu nya kalau di sini kami hantar di limbang atau keningau..
kotak preloved boleh lah lelong2 Instagram atau fb..di sini barang preloved memang laku keras juga.
lakukan proses decultter rumah anda paling bagus 3bulan sekali ..6bulan sekali pun memadai.
percayalah …rumah tak mudah bersepah dan mudah diurus..
barang-barang yang lazimnya terlibat dalam proses ini
baju
buku
peralatan dapur
perabot lama
mainan anak-anak
fabric-mak gile kain….
kadang-kadang memang ada barang yang sangat lah sayang hendak dibuang atau dijual tapi..kena letak rasa sayang tu jauh-jauh ye…hahaha
tutup mata
next nanti bagi gambar…sebelum ni buat tah mana-mana tah gambarnya..maklumlah ipong jahanam..
hahaha..baru nak ambik mood nak menjalankan operasi..

tamat sesi persekolahan 2016

tamat sudah sesi persekolahan 2016
next year bertambah lagi..seorang anak ke sekolah.
alhamdulillah sesi pagi pun
aisyah dan hariz cemerlang juga
hariz no 5
aisyah no 15 ada juga exam yang tak sempat ambil
sebab kekalutan balik ke kampung.
untuk sek ugama next year baru aisyah mula bersekolah
masuk pra
ni pun masih proses memohon lagi
banyak urusan nak kena selesai..
sampai hari tanda tangan report kad
sek ugama hariz pun mak terlupa
datang masa hari penyampaian hadiah
tau-tau hariz ambil hadiah no 1..
alhamdulillah
teruskan usaha mana tau ada rezeki boleh
apply sek tahfiz di brunei pulak kan..
good luck my kids
meriah hadiahnya..
boleh guna untuk next year.
100%–mak pun terkejut hihi..
alhamdulillah..
mak doakan semoga hariz berjaya.

 

sesi membawa customer

me time sangat ni..
mcm biasa ada customer booking kereta tapi nak dengan driver
di sebabkan customer  perempuan so..
i ler yang bawa
customer ni nak ke dubai
transit di brunei so..
dia nak jalan-jalan and explore  makanan
di brunei..
lin bawa dia ke kg air..
masjid-masjid di brunei
dan makan ambuyat…
ahaha..ni bawa aisyah je
lain-lain tinggal dengan encik suami

 

 

 

 

edisi masak-masak

lama tak up masak-masak..]
mcm biasa memang kerjanya masak saja lah
sampai tak tahu nak masak apa dah,,
tahap buat suka hati sendiri pun bedal aje..
nasi lemak fav encik suami..
makan berjemaah..

 

fav..resepi terbaik dari mama..
lontong..best puji diri sendiri
sedap ok..

lunch bag anak-anak..
every day pagi hari atau sebelum pagi malam
mak dah kena pikir esok nak bagi bekal apa kat
anak-anak…
hahaha..pikir sampai garing ok..

 

telebih rajin masak kari..
tapi anak-anak suka terlebih mee kari
so kalau buat kari pi stand by siap-siap
mee nya okess

 

ni edisi lunch beg anak kalau kira tak tau dah nak
kasi bekal apa…haha..
tapi kalau gini selalu kena balas dengan kawan-kawan depa..
haha pernah buat sushi semua kawan depa balun..
kiikikiki..
balik kelaparan…
ok..sambung cerita makan lagi nanti..

 

wall deco

terjangkit dengan pinterest..
haha so tertambal lah di wall bilik..
nanti tambah ler lagi apa yang patut
tunggu hujung tahun jejak ke kota kinabalu
dan singgah ke kaison..

 

wall paper beli di lazada rm 24 lebih kurang..
balance dia ai kerat lekat kat bilik sebelah ..
jimat.

 

katil ni dah buka…huhu wish me dapat rumah
besar sikit dengan harga sewa yang
berpatutan

 

jamu mata je..

 

katil SSF

ssf ada sale untuk members..until end of this month
boleh tahan murah gak cantik pulak..huhuhu..
tapi sale kat semenanjung lagi best kot..
murah lagi dari sarawak
harap sempat lah nak grab seketul kan
hari tu nak beli tapi anak-anak ikut
so memang pack kereta..
beli luar negara so kenalah pikul sendiri
add water and soap ..kena hack jadi port letak beg sekolah ye..
supaya tak sakit mata..
beli dari lazada..
rm 20 je kot..
side table tu beli masa ikea sale..
sofa as is..seratus lebih je wehh..haha

 

ini ler katilnya..tak yag pujuk hb beli tujuk je dia terus cakap
cantik..harga pun nice..
haha..
nasib hb taste sama..
hb cakap kita try this week lah keluar lagi..
inshallah kalau ada rezeki tak kemana..
kan..kan..

 

ini pun satu hal..padat sangat dah..huhu….
mungkin kena mula cari rumah lain kot..
huhuhu..rumah ni actually
best juga..
tuan rumah baik
tapi too small untuk kami yg ramai rakyat jelata..
tapi seriously..memang ai suka duduk rumah ni
murah dan dekat dengan sekolah anak-anak…